Compensatie

Cos φ-compensatie

Cos φ-compensatie is een aanpassingsmethode waarmee de faseverschuiving in een elektrische installatie tot een aanvaardbare waarde wordt 

teruggebracht. Men noemt dit het verbeteren of het compenseren van de arbeidsfactor.
Als er veel motoren, gasontladingslampen of andere inductieve toestellen op een installatie zijn aangesloten, dan bestaat de mogelijkheid, dat de faseverschuiving zó groot wordt, dat er een zogenaamde cos φ -compensatie, ook wel cos φ - verbetering genoemd, noodzakelijk is. Hiermee wordt de faseverschuiving tot een aanvaardbare waarde teruggebracht. Dit wordt bereikt met condensatoren die tot een condensatorbatterij worden samengesteld, die parallel aan de belasting wordt geplaatst. Condensatoren zijn componenten, die een zuivere capacitieve reactantie vormen, en een blindvermogen ontwikkelen, dat volledig in tegenfase is met het reactieve blindvermogen, waardoor dit blindvermogen wordt opgeheven of gereduceerd.

Waarom compenseren?

Een verschil in actief en schijnbaar vermogen zorgt ervoor dat de netbeheerder zijn distributienetwerken moet gaan over dimensioneren om een vermogen te leveren met een slechte cos phi. Om die reden werken zij met een systeem van 'toeslag voor reactief verbruik', hetgeen ofwel in de distributie- of transportkost zit ofwel als een apart element op de elektriciteitsfactuur staat vermeld. Dit om hun klanten aan te moedigen te gaan investeren in condensatorenbatterijen teneinde een goede cos phi te bekomen.

Verhoging van de syteemvermogens

Het thermisch vermogen van de generatoren, transformatoren en kabels beperken tot het kVA die door het systeem kan geleverd worden. Door de vraag naar kVAR af te nemen, door het plaatsten van condensatoren, kunt u veel meer vermogen uit het zelfde systeem halen.

Verbetering van de spanning

Een grote vraag naar reactief vermogen, of een slechte cos phi, verhoogt de kans op spanningsvallen op transformatoren, kabels en andere systeem componenten, wat resulteert in een lagere werkspanning. In een zwak systeem, kan dit een nog groter probleem zijn dan beperkte thermische capaciteiten. Het verbeteren van de spanning staat recht evenredig in verhouding tot het verbeteren van de cos phi.

Beperken van de verliezen

Hoe hoger de stroom, hoe hoger de verliezen (weerstandsverlies= I²R) die ermee gepaard gaan. Op zich is dit geen reden om condensatoren te gaan plaatsen, maar het is evenwel een extra voordeel.

Contactgegevens

Kantoor en magazijn:
Poort Genk 6405
Kieleberg 13A
3740 Munsterbilzen
Administratieadres:
Tuinweg 3
3740 Bilzen

 

Telefoon
Fax
Email
+ 32 89 50 33 50
+ 32 89 49 13 93
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Openingstijden

Maandag
8:00 - 12:00 en 13:00 - 17:00
Dinsdag
8:00 - 12:00 en 13:00 - 17:00
Woensdag
8:00 - 12:00 en 13:00 - 17:00
Donderdag
8:00 - 12:00 en 13:00 - 17:00
Vrijdag
8:00 - 12:00 en 13:00 - 16:00
Zaterdag
gesloten (mogelijk op afspraak)
Zondag
gesloten